Croquetes de Cua de Bou al Restaurant Can Benet a Andorra la VellaSi no el millor es un dels millors Restaurants d'Andorra on la qualitat s'uneix al saber fer

Croquetes de Cua de Bou al Restaurant Can Benet a Andorra la Vella

1-DSC07370

 

Croquetes de Cua de Bou al Restaurant Can Benet a Andorra la Vella. La cua de bou és un plat que ve de lluny. Ja consten receptes dels romans i inclús se’l anomena al manual culinari de referència el De Re Coquinaria, tot i que, sembla ser, que la seva elaboració no té res a veure amb els guisats actuals.

Segons el «Diccionario de la Real Academia Española», l’origen de la paraula «estofar», prové de destufar -que significa escalfar amb una estufa-; de fet, sembla ser que avui en dia, encara hi ha qui penja cues de bou adobades al damunt d’estufes de llenya o xemeneies, durant setmanes, perquè agafin tots els aromes fumats que desprèn la fusta al cremar.

Així doncs, Apicius explicava que pel seu estofat s’havia de treure els ossos a la carn, lligar-la en forma de rotllet i posar-la com si la féssim a l’ast, dins del “forno” –així anomenaven al forn-. Després s’havia de coure amb una “lentitud amorosa” i treure-la, mentre s’amania amb “juncia”, comí, pebre, “aligustre” i garum. Aquesta era l’essència d’un estofat romà.

Estofat ve de stuffa, latine vaporarioum hypocaustum, que significa “a fuego lento se va cociendo entre sí, con sólo el calor y el tufo”. Avui en dia, però, l’estofat ha passat a ser guisar amb cocció lenta i caldosa de carn amb condiments.