Si no el millor es un dels millors Restaurants d'Andorra on la qualitat s'uneix al saber fer

LES MÚRGOLES, LES ORELLES DE GAT, LES MORAGUES I ELS BOLETS DE GREIX

LES MÚRGOLES, LES ORELLES DE GAT, LES MORAGUES I ELS BOLETS DE GREIX Bolets de carn prima Les múrgules i alguns bolets de greix són bolets de primavera. Les primeres són bolets peculiars, que apareixen de manera irregular, en boscos aclarits, remoguts o cremats. Avui dia sabem que, a diferència de la majoria de bolets, les múrgules no neixen de miceli adult. Apareixen a partir d'estructures de resistència, els esclerocis, que el miceli va deixant en el sòl al llarg de la seva vida. Amb els anys, els esclerocis van madurant a la primavera. La llum, la calor d'un incendi o altres agressions, poden excitar la germinació massiva dels esclerocis d'un bosc o d'un marge.  Les múrgules són bolets complexos d'identificar, ja que totes s'assemblen molt. La tranquil·litat és que no se la pot confondre amb altres espècies tòxiques.  Com diem en algun altre grup, per conèixer les múrgules cal anar sense presses i recollir bones mostres de cada espècie, com ara quatre o cinc bolets collits junts, amb exemplars joves i vells. Fixeu-vos com tenen el barret, si la cama continua directament cap al barret o si, primer, s'enfonsa dins el barret i torna a sortir, fent una petita depressió anomenada val·lècula. Observeu que el barret és dividit en diferents costelles que voregen cavitats, anomenades alvèols. A vegades els alvèols tenen costelletes més endinsades que les divideixen en cavitats menors. Per diferenciar-les s'anomenen costelles primàries i, les petites, secundàries. Quan una múrgula envelleix, les secundàries poden créixer fins al nivell de primàries, per la qual cosa ja no es diferencien gaire bé: observeu-ho en exemplars joves.LES MÚRGOLES, LES ORELLES DE GAT, LES MORAGUES I ELS BOLETS DE GREIX
Bolets de carn prima
Les múrgules i alguns bolets de greix són bolets de primavera. Les primeres són bolets peculiars, que apareixen de manera irregular, en boscos aclarits, remoguts o cremats. Avui dia sabem que, a diferència de la majoria de bolets, les múrgules no neixen de miceli adult. Apareixen a partir d’estructures de resistència, els esclerocis, que el miceli va deixant en el sòl al llarg de la seva vida. Amb els anys, els esclerocis van madurant a la primavera. La llum, la calor d’un incendi o altres agressions, poden excitar la germinació massiva dels esclerocis d’un bosc o d’un marge.

Les múrgules són bolets complexos d’identificar, ja que totes s’assemblen molt. La tranquil·litat és que no se la pot confondre amb altres espècies tòxiques.

Com diem en algun altre grup, per conèixer les múrgules cal anar sense presses i recollir bones mostres de cada espècie, com ara quatre o cinc bolets collits junts, amb exemplars joves i vells. Fixeu-vos com tenen el barret, si la cama continua directament cap al barret o si, primer, s’enfonsa dins el barret i torna a sortir, fent una petita depressió anomenada val·lècula. Observeu que el barret és dividit en diferents costelles que voregen cavitats, anomenades alvèols. A vegades els alvèols tenen costelletes més endinsades que les divideixen en cavitats menors. Per diferenciar-les s’anomenen costelles primàries i, les petites, secundàries. Quan una múrgula envelleix, les secundàries poden créixer fins al nivell de primàries, per la qual cosa ja no es diferencien gaire bé: observeu-ho en exemplars joves.